/ A Fémalk Zrt. innovatív fejlesztése az autóipar számára

A Fémalk Zrt. innovatív fejlesztése az autóipar számára
2014, március 10 - 17:05

A Fémalk Zrt. közel 121 millió forint értékű vissza nem térítendő támogatást nyert a „Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A 349 millió forintos összköltségvetésű projekt keretében a vállalat 3 termékkategóriában tervezi új, innovatív termékek kifejlesztését.

A vállalat fő profilja a nyomásos alumínium-öntészet, amely mellett számos további feladat- és munkafázis (termék- és szerszámtervezés, modellezés, szerszámgyártás, az öntvények megmunkálása) elvégzésére is vállalkozik. A cég szinte kizárólag exportra termel. Leginkább német, svéd és osztrák autóipari beszállítókat lát el öntvényekkel (BASF, Bosch, Trelleborg, ZF, Delphi, Hella), valamint 2011-től közvetlen beszállítója lett a BMW-nek.

A növekvő vevői igények kielégítése végett a Fémalk Zrt. a KMOP-1.1.4-11/A pályázati kiírás keretében igényelt, illetve nyert el 120 845 390 Ft vissza nem térítendő támogatást Európai Uniós forrásból. A vevők igénye, hogy az alkatrészek kialakítása során egyre nagyobb mértékben járuljanak hozzá a megrendelt termék hozzáadott értékének növeléséhez. Elvárás a termékek és a kapcsolódó gyártástechnológia fejlesztése kapcsán az átfutási idők csökkentése, a minőség és a termékjellemzők javítása, az alkatrész tömegének csökkentése, a gyártásbiztonság fokozása.

Mindezek érdekében a cég a támogatási összeget egy olyan projekt keretében kívánja felhasználni, melynek célja, hogy 3 új kategóriával bővítse termékeinek kínálatát (8 db új klímakompresszor ház, 4 db új elektromos ház termékcsalád, 27 db új csillapító- és futómű-elemház). A projekt magában foglalja a prototípusok tervezését, gyártását és tesztelését, mely tevékenységekhez 13 682 600 forint értékű szoftver, valamint 294 435 357 forint értékű berendezés vásárlását tervezik.
A projekt révén új munkahelyeket tudnak létrehozni, bővülhet a tevékenységük, és a növekvő vevői elégedettség pedig hozzájárul árbevételük növekedéséhez.

Fémalk Zrt.
1211 Budapest, Öntöde u. 2-12.
femalk@femalk.hu