/ Italgyártási - bodza extraktum - kapacitás bővítését szolgáló fejlesztés a D-Paprika Kft telephelyén

2014, június 14 - 12:41

A D-Paprika Élelmiszergyártó Kft. sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (a továbbiakban: DAOP) támogatási rendszerében meghirdetett „Telephelyfejlesztés” című pályázati kiíráson. Pályázatával 66 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből egy két épületegyüttesből álló (előkészítő egység és hűtőház) komplex üzemi egységet valósított meg a szükséges célgépek beszerzésével. A fejlesztéssel tovább növelte italgyártási kapacitását és termékkörét.
A projekt összköltsége közel 122 millió forint volt.

A projektgazda a D-Paprika Élelmiszergyártó Kft. 22 éve alakult és kezdte meg működését Csólyospáloson, melynek alapvető célja volt az élelmiszeripari termelés, és a folyamatos fejlesztés tette lehetővé jelen projekt megvalósításának előkészítését is ezen a területen.

A projekt – összhangban a régió ilyen irányú fejlesztési céljaival – elsősorban az élelmiszeripari szegmensen belül a foglalkoztatás terén és a vállalkozói aktivitás terén biztosítja potenciálisan pozitív hatások elérését. A korábbi évek gazdasági recessziójának hatása a Kiskunmajsai kistérségben is megviselte a vállalkozásokat, sokak napi megélhetése került veszélybe.
A vállalkozásoknak nagy segítséget nyújtott a fejlesztéshez biztosított támogatás, melynek segítségével közel 10 hónap alatt sikerült megvalósítani a beruházást.

A fejlesztés eredménye lehetőséget teremet, hogy a termékeihez az alapanyagot jellemzően hazai beszállítóktól vásárló vállalkozásunk kész termékeit hasonló arányban exportálja a továbbiakban, bővülő termékstruktúrát kialakítva. A nemzetközi piacokon jelen levő erős versenyben termékeinket csak a legfejeltebb technológia használatával tudjuk értékesíteni, melynek feltételeit pályázatunkkal megteremtettük.

A fejlesztéssel növeltük kapacitásainkat egy egyedül álló piaci szegmensben, ezáltal biztosítva 65 fős létszámunk tovább foglalkoztatását, sőt bővítését közel 70 főre a közeljövőben. Az üzem alulhasznosított 590 nm-es raktárépülete alkalmassá vált alapanyagok feldolgozására, kezelésre, továbbá a felépítésre került egy 460 nm-es hűtőház, ami lehetővé teszi az alapanyagok és kész termékek telephelyen történő tárolását, jelentősen javítva a feldolgozás hatékonyságát.

A 3 db speciális célgéppel a termelés volumene nő és minősége javul, kielégítve minden EU előírást és biztosítva a termékeke exportképességét.

A kivitelezés 2014. május 30-al fejeződött be a tervezett műszaki tartalommal.

D-Paprika Élelmiszergyártó Kft.
6135 Csólyospálos, Bartók B. u. 1.