/ Italgyártási - bodza extraktum - kapacitás bővítését szolgáló fejlesztés a D-Paprika Kft telephelyén

2013, július 2 - 17:53

A D-Paprika Élelmiszergyártó Kft. sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv keretében a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program (a továbbiakban: DAOP) támogatási rendszerében meghirdetett „Telephelyfejlesztés” című pályázati kiíráson. Pályázatával 59 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből egy két épületegyüttesből álló (előkészítő egység és hűtőház) komplex üzemi egységet valósít meg a szükséges célgépek beszerzésével. A fejlesztéssel tovább növeli italgyártási kapacitását és termékkörét.
A projekt összköltsége közel 122 millió forint.

A projektgazda a D-Paprika Élelmiszergyártó Kft. 22 éve alakult és kezdte meg működését Csólyospáloson, melynek alapvető célja volt az élelmiszeripari termelés, és a folyamatos fejlesztés tette lehetővé jelen projekt megvalósításának előkészítését is ezen a területen.

A projekt – összhangban a régió ilyen irányú fejlesztési céljaival – elsősorban az élelmiszeripari szegmensen belül a foglalkoztatás terén és a vállalkozói aktivitás terén biztosítja potenciálisan pozitív hatások elérését. A korábbi évek gazdasági recessziójának hatása a Kiskunmajsai kistérségben is megviselte a vállalkozásokat, sokak napi megélhetése került veszélybe.

A vállalkozásoknak nagy segítséget nyújt fejlesztéseikhez biztosított támogatás, melynek hatása azonnal érezhető a fejlesztésekkel párhuzamosan jelentkező stabilitás, piaci bővülés eredményeivel. Vállalkozásunk termékeihez az alapanyagot jellemzően hazai beszállítóktól vásárolja meg, termékeit pedig hasonló arányban exportálja. A nemzetközi piacokon jelen levő erős versenyben termékeinket csak a legfejlettebb technológia használatával tudjuk értékesíteni.

A fejlesztéssel tovább tudjuk növelni kapacitásainkat egy egyedül álló piaci szegmensben, ezáltal biztosítani tudjuk hosszú távon a 65 fős létszámunk tovább foglalkoztatását, sőt bővítését közel 70 főre. Az üzem alulhasznosított 590 nm-es raktárépülete alkalmassá válik alapanyagok feldolgozására, kezelésre, továbbá a felépítésre kerülő dupla acél-szerkezetű 460 nm-es hűtőház lehetővé teszi az alapanyagok és kész termékek telephelyen történő tárolását, jelentősen javítva a feldolgozás hatékonyságát.

A 3 db speciális célgéppel a termelés volumene nő és minősége javul, kielégítve minden EU előírást és biztosítva a termékeke exportképességét.

A projekt kivitelezését 2013. augusztusában kívánjuk elkezdeni, az eszközbeszerzés párhuzamosan lebonyolításra kerül. Tervezett befejezési határidő: 2014. április 30.

D-Paprika Élelmiszergyártó Kft.
6135 Csólyospálos, Bartók B. u. 1.